Tiltott hulladékimportőrök célozzák meg Magyarországot

Tiltott hulladékimportőrök célozzák meg MagyarországotA határokon átnyúló jogellenes hulladékszállítás meglehetősen új jelenség. A kezdeti példányok 2005 végén fedezték fel Csehország északi részén, később ezeken a földterületeken különféle más területeken is találtak kitöltéseket helyek, jellemzően a határ közelében, de emellett Prágában. A hulladékot a fel nem használt mezőgazdasági központokban takarították meg. Jellemző volt, hogy a hulladékot tároló tárgyak tulajdonosa vagy bérlője helyben megkérdezés nélkül gondoskodott a bennük lévő hulladékról az építési útmutató illetékes hatósága a szerkezet használatának megváltoztatására vonatkozó engedélyhez. Ezenkívül ezen „létesítmények” egyikét sem működtették olyan döntés alapján, amelyen keresztül az Ön területén képzett CU támogatást nyújt a hulladék gyűjtésére, vásárlására, felhasználására vagy kezelésére szolgáló központ működtetéséhez a Hulladéktörvény 14/1 területe alapján. Ing. Hynek Bene ons (H. N. B. B.), A D. A. Z. (H. B. B. D.) ügyvezetője kijelenti: „amikor a hulladékot a határon túlra szállítják, csak engedéllyel rendelkező személy hagyhatja jóvá a Cseh oldalon történő áruszállítást, ami legtöbbször nem teljesült.

„Körülbelül 30 000 tonna hulladékot importáltak, amelynek gyakorlatilag a fele nálunk marad, mivel a cseh cégek rendszeres hulladékként helyezték el a szeméttelepeken-megsértve az ártalmatlanítás céljából történő behozatalt tiltó jogszabályokat. Ing. Petr Havelka, a hulladékvizsgálati osztály vezetője azt állította: „hat hónappal ezelőtt voltak még mindig 16 hely van megtakarított hulladékkal most már csak 4 maradt, a többiből a hulladékot eltávolítják. Közülük hármat fokozatosan eltávolítanak, Arnoltice-ban a tulajdonos elfogadta a CTI-t, kívánta a hulladékot. (7-10 ezer terhelés), hogy erőforrásként használják fel a célt. Időközben megkapta a hulladékgazdálkodás jóváhagyását a helyi irodától, így most a rendeletnek megfelelően vezeti a vonalat. A hulladékot a német oldal költségén távolítják el a helyszínekről. Általában már nem használhatók, és a hulladékégetőbe kerülnek.”A Cseh Környezetvédelmi Felügyelőség a vámtisztviselőkkel együtt kompromisszumok nélküli beállítást tett az importra, tehát ezek az esetek valójában alig jelentek meg az utóbbi időben. Szlovákiának és Magyarországnak azonban kifejezetten hasonló kérdései vannak, amelyekre az ellenőrök jelenleg átadják tapasztalataikat.

A sziget módosítja a hulladékrendeletet

Az Alkotmánybíróság döntését követően Karlovy Vary szigete módosítja a helyi hulladékgazdálkodásra vonatkozó megbízatását. A városi rendelet felfüggesztését a minisztérium valójában már egy ideje megvásárolta. belső. A vita a városközpont ellenállása miatt jutott el az Alkotmánybírósághoz, amely végül a város ellen döntött. A város szerint elengedhetetlen értékelni az Alkotmánybíróság választását, amellyel szemben nincs csábítás. A sziget most megváltoztatja a megbízást, hogy betartsa a Belügyminisztérium rendjét. Például az a passzus, amely megtiltja a szolgáltatási hulladék különböző és közösségi hulladékgyűjtő konténerekbe történő elhelyezését, valamint a konténereknek is el kell menniük. „A bíróság szerint ez a tilalom jelenleg a Hulladéktörvényben szerepel, beleértve a hozzájárulásokat is. Esetünkben ennek eredményeként megismétlődött a jogi norma, ami nem kívánatos” – jelentette ki Lucie Mildorf városi szóvivő.

Az Ostrovi mandátum emellett részben vitába keveredett a jogszabályokkal, amikor korlátozta a hulladék ártalmatlanítását a gyűjtőedényeken vagy a gyűjtőudvar helyszínein kívül. Ezt jelenleg a szabálysértési rendelet határozza meg. „A kulturális, sport-és más alkalmak koordinátorait felszólító intézkedésünk, hogy elegendő számú gyűjtőedényt helyezzenek el a helyszínen, és ezt követően garantálják a hulladék eltávolítását, amely a gyűjtőedények helyszíneinek megtisztítását jelenti, nem telt el” – tette hozzá Mildorf. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a nincs törvényes felhatalmazása e felelősség érvényesítésére. Továbbá kimondta, hogy ezek a kötelezettségek nem alkalmazhatók a települési hulladékgazdálkodási rendszer elve alapján, és hogy az önkormányzat nem dolgozhat ki kiegészítő szabályozást vagy nem hajthat végre más kötelezettségeket a jogszabályok hatókörén túl.”Az Alkotmánybíróság döntése alapján nem vagyok annyira csalódott, mert a mandátumnak csak három elemét kell megszüntetnünk. A lényeg az, hogy egészében hatályban marad” – jelentette ki Jan Bure polgármester.

A hulladék illegális behozatala miatt 30 millió büntetés

Az elmúlt 2 évben a Németországból a Cseh Köztársaságba irányuló illegális hulladékimport miatt összesen 30 millió euró bírságot szabtak ki. CZK. A Cseh ökológiai Felügyelőség közigazgatási eljárásokat indít 23 importőrrel a törvényes erő 25 millió bírságról döntött. CZK. Tájékoztatta a sajtó újságíróit az értékelés igazgatója Hynek Bene Adapterek. Elismerte azonban, hogy a büntetések probléma. „Körülbelül 30 000 tonna hulladékot importáltak a Cseh Köztársaságba a 2. ötven százalékában 2005-ben és 2006 elején is” – állította Bene. Ötven százaléka minden bizonnyal továbbra is a Cseh Köztársaságban lesz, jelenleg földtöltésekben helyezkedik el. „Nincs tényező abban, hogy továbbra is foglalkozzunk ezzel a hulladékkal” – jelentette ki az ellenőrzés vezetője. A másik ötven százalék vagy visszatért Németországba, vagy az elkövetkező hetekben visszatér. „A büntetések gyógyítása meglehetősen kérdés, mivel ezeknek a szervezeteknek a nagy része fizetésképtelen, és a vámhatóságok számára is zavaró lesz, „az, aki ténylegesen kifizette a büntetést, ténylegesen megfizette az egészet” – állította Benes.

A hulladék illegális behozatala miatt 30 millió büntetésA ténylegesen kifizetett összegről jelenleg nincs pontos információja. Hozzátette, hogy a büntetések egy részét valószínűleg átütemezik. A határokon átnyúló illegális hulladékszállítmányok első eseteivel a Cseh ökológiai Felügyelőség 2005 végén foglalkozott. Tételek, amelyekben nagy összegeket találtak jogellenesen az importált hulladékokat általában szarvasmarhák szaporítására vagy különféle egyéb gazdálkodási feladatokra határozták meg. Tulajdonosaik a bennük lévő szeméttel foglalkoztak anélkül, hogy engedélyt kértek volna a megfelelő szerkezetfelügyeleti Hatóságtól a szerkezet használatának átalakítására-állapította meg az értékelés. Ezenkívül a Hulladéktörvény szerint az üzleti igazolás nem megfelelő a hulladék határokon átnyúló behozatalához és ártalmatlanításához. Ehhez a helyi munkahely engedélyére van szükség, amelyet több Cseh vállalkozó, amely miatt a Cseh Fekete Földön felszámolt német hulladék megtelt, nem rendelkezett. Petr Havelka, a Cseh Környezetvédelmi Felügyelőség hulladékfelügyeleti vezetője szerint kiváló kezelni a hulladékimport-helyzeteket, amikor a hulladék még mindig járművekben van. A Cseh ökológiai Felügyelőség által a vámigazgatással közösen készített javaslatnak fokoznia kell az ellenőrzést.

Az EU 2012-ig felhagy a hulladékfejlesztéssel

Az Európai Parlament támogatja az elpazarolt utasítás megváltoztatását, amelynek célja a visszafordítás növelje a hulladék mennyiségét az öreg kontinensen, és biztosítsa annak sokkal jobb ártalmatlanítását. A módosítás résztvevői motiválja az államokat, hogy 2012-től ne növeljék a felhasználandó hulladék mennyiségét használja újra, amennyire csak lehetséges. Jelenleg 500 kg helyi hulladék Európánként évente. Sőt, ez az összeg időről időre körülbelül 10% – kal bővül. Az első elemzés során jóváhagyott javaslat megköveteli, hogy a hulladék mennyisége 2012-ben stabilizálódjon, és 2020-ra jelentősen csökkenjen. 2020-ra mind a 27 országnak újra kell hasznosítania az újrafelhasználható hulladék legalább felét. A cseheknek biztosan nem lesz sokkal több a probléma, mert jelenleg a hulladék közel felét generálják, sokkal kevesebbet, mint az átlag Európai. A Cseh Köztársaságban már nem növekszik a hulladék mennyisége. Másrészt a különböző, ennek ellenére a Cseh Köztársaságban meglehetősen kevés hulladékot újrahasznosítanak. A javaslat egy vadonatúj szabályozás hulladék, által készített Caroline Jackson MP a konzervatív törvényhozó frakció az Európai Parlament az egyének rendezvénye, valamint az Európai Demokraták (EPP-ED) ötszintű hierarchiát hoz létre a hulladék nyomon követésének megközelítései a környezetre gyakorolt hatásuk szerint. E tartomány szerint az elkerülés, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás.